29 mrt 2020 Beleef het Boomkroonpad Rondom Buitencentrum Het Boomkroonpad is heel veel te beleven! Een spannende tocht door de worteltunnel. Als een eekhoorn door de toppen van de bomen. Spelen op De Bosweide of in Het Lorkenspeelbos, waar niets hoeft en veel mag. Hutten bouwen bijvoorbeeld of broodjes bakken. Samen op speurtocht door het woud of wandel langs de mooiste plekjes van de boswachterij. Het Boomkroonpad is 150 meter lang en heeft een belevingsduur van ongeveer 30 minuten. Daarnaast is het ook het startpunt van boswandelingen door de boswachterij Gieten-Borger. Breng ook een bezoek aan het buitencentrum. Naast een aansprekende presentatie over het bosleven en een boswinkel krijg je hier alle informatie voor een plezierige dag, middag of ochtend in het bos.
8 apr 2020 volle maanswandeling Kom naar Buitencentrum Boomkroonpad voor een wandeling met de gids van Staatsbosbeheer over de Hondsrug onder het schijnsel van de volle maan. Het is een bijzondere en mysterieuze ervaring om door de maanverlichte bossen en over de heide te wandelen. De duisternis maakt je vertrouwd andere zintuigen dan je zicht. Door de intense stilte hoor je ineens nieuwe geluiden om je heen. Afhankelijk van het seizoen, kom je onderweg misschien nog nachtdieren tegen zoals een vleermuis, bosuil of nachtzwaluw.
12 apr 2020 Seizoenswandeling Hondsrug Kom naar Buitencentrum Boomkroonpad en maak met de gids van Staatsbosbeheer een gevarieerde wandeling over de Hondsrug. Onderweg krijg je alles te horen over de natuur in dit seizoen. Voor zowel kinderen als volwassenen een leuke en leerzame ervaring. Pasen en Pinksteren Ook op Eerste en Tweede Paasdag en op Eerste en Tweede Pinksterdag start een wandeling.
17 apr 2020 Spirit of Nature Boomkroonpad Spirit of Nature Boomkroonpad Een wandeling door de natuur met aandacht voor het moment, dat zijn de Spirit of Nature wandelingen op de Hondsrug. Dwaal mee door de natuur. Wat brengt dat jou? Er zijn verschillende thema's.
28 apr 2020 buitendag bij het boomkroonpad Kom met je kinderen naar de Buitendagen van Buitencentrum Boomkroonpad en ontdek alles over de natuur in elk seizoen. Leuke afwisselende activiteiten voor veel buitenplezier! Winter en voorjaar: Robin de Roodborst Loop met je gezin de speurtocht van Robin de Roodborst in het bos bij het Boomkroonpad. Onderweg ontdek je van alles over roodborstjes. Na afloop kan je een huisje voor de roodborst timmeren. Hopelijk gaan ze dan bij jou thuis hun nestje bouwen! Data: 18, 20, 25, 27 februari, 28, 30 april. Doorlopende start 10.00-13.30 uur.
2 mei 2020 carving cup Hondsrug Carving Cup Hondsrug Eenmaal per jaar nemen motorzaagkunstenaars uit heel Nederland het tegen elkaar op tijdens de Carving Cup bij Buitencentrum Boomkroonpad. Zowel doorgewinterde kunstenaars als nieuwkomers gaan twee dagen lang de strijd aan tijdens deze luidruchtige maar spectaculaire wedstrijd. De mooiste beelden komen langzaam tevoorschijn: van sprookjesfiguren tot huisdieren en wilde dieren. Elke deelnemer heeft slechts twee middelen tot zijn beschikking: een robuuste boomstam en een motorzaag. En vooruit, voor de afwerking wat handgereedschap. Wie creëert in twee dagen tijd het mooiste kunstwerk? Natuurlijk loopt ook de boswachter rond om je eventuele vragen te beantwoorden.
3 mei 2020 Huifkartocht door het Bargerveen Rijd tijdens de publieksdagen mee met de Veenland Express, een moderne huifkar, en ontdek de hoogvenen van Zuidoost-Drenthe. Vooraf hoor je meer over het Bargerveen en het Oosterbos. Vervolgens stap je in de huifkar om het gebied van dichtbij te beleven. Met een prachtig uitzicht over uitgestrekte, natte heidevelden vertelt de boswachter je onderweg van alles over het gebied, zoals de planten en dieren die er voorkomen; slangen, vleesetende plantjes en vele vogelsoorten. Op de route stap je uit voor een korte wandeling naar het Huisje van Uneken. Midden op de heide sta je ook even stil, om van het uitzicht en wat lekkers te genieten. Vervolgens keer je weer terug naar het startpunt. Ben je goed ter been, meld je dan aan voor de Fitness Publieksdagen van de Veenland Express met een veenwandeling na afloop van de huifkartocht.
7 jun 2020 opendrentse kampoenschappen stiefkiekn Optredens Net als andere jaren zullen er op een route door het centrum van Westerbork diverse prachtig uitgedoste levende standbeelden staan, zij zullen het publiek vermaken en verwonderen. Datum: 7 juli 2020 Aanvang: 12:00 uur Einde: 17:00 uur Toegang Gratis Zwartkiekn Ga de uitdaging aan en laat zien dat jij het langst kunt ‘Zwartkiekn’. (niet lachen). Uiteraard mag het publiek zijn best doen om de zwartkieker aan het lachen te maken. De naam van de Zwartkieker en hoe lang hij of zij kan zwart kieken wordt bijgehouden door de jury. Aan het eind van de dag is er een winnaar ‘Zwartkiekn’. De winnaar krijgt een etentje aangeboden bij een van de horeca gelegenheden in Westerbork.
16 jun 2020 Taribush Kuna Festival Taribush Kuna Taribush Kuna is een vierdaags cultuurfestival midden in de beschermde natuur van Nationaal Park het Dwingelderveld. Je vindt er muziek, theater, kunst, workshops, activiteiten, film, lekker eten & drinken voor jong en oud. In 2020 wordt het festival voor de 12e keer gehouden, dit keer van donderdag 16 t/m zondag 19 juli. Omdat het zo leuk is! Het festival wordt georganiseerd door Stichting Taribush Festivals, een stichting die ook het Lente Wandelfestival organiseert en van 2014 t/m 2017 de Nacht van Taribush. De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers: iedereen werkt eraan mee omdat het zo ontzettend leuk is om te doen! De stichting heeft geen winstoogmerk en alle artiesten en deelnemers werken geheel belangeloos mee tegen alleen een onkostenvergoeding. Samenwerking Staatsbosbeheer Een belangrijk speerpunt voor het festival is de natuur. Niet voor niets al jaren onze ‘hoofdact’. Daarom proberen we alles wat we ondernemen op dit prachtige Dwingelderveld met aandacht en respect te doen. Een festival in een Nationaal Park organiseren is geen vanzelfsprekendheid. Twee dagen na het festival kun je zo goed als geen sporen meer van de duizenden bezoekers ontdekken! Doordat Taribush Kamp de Marke, het thuishonk van het bedrijf Taribush Uitjes, in het Nationaal Park ligt is het festival ontstaan. Kamp de Marke ligt aan de noordkant van Nationaal Park Dwingelderveld en de noordelijke helft van het gebied is van Staatsbosbeheer. Stichting Taribush Festivals heeft hierdoor een partnerschap met Staatsbosbeheer. Zij stellen een groot deel van hun terrein ter beschikking aan het festival. Ook leveren zij een actieve bijdrage aan het festival. De meesten die het Taribush Kuna Festival bezoeken hebben wel eens het blote voetenpad gelopen. Of rondgescharreld in de boswachterstent van Staatsbosbeheer op het festivalterrein. Wil je meer weten over Taribush Kuna, de stichting of de organisatie? Kijk bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op! Data en tijden Taribush Kuna 2020 wordt gehouden van donderdag 16 t/m zondag 19 juli. Zet deze datum alvast in je Facebook-agenda! donderdag 16 juli: 15:00 – 00:00 uur vrijdag 17 juli: 12:00 – 00:00 uur zaterdag 18 juli: 12:00 – 00:00 uur zondag 19 juli: 12:00 – 20:00 uur