18 aug 2018 De Etstoel Het Drentse dorpje Anloo gaat op zaterdag 18 augustus terug naar de 17e eeuw. Op Etstoeldag wordt een authentieke rechtszitting in de Magnuskerk nagespeeld. Op de 17e-eeuwse jaarmarkt, die rondom de kerk plaatsvindt, worden zo min mogelijk concessies aan het heden gedaan. Er zijn handelaren die de handelswaren uit die tijd laten zien, paard en wagens om ritjes in te maken, veel speelatributen voor kinderen, muzikanten, goochelaars, te veel om op te noemen. Etstoeldag kent een unieke sfeer, met 400 dorpelingen in 17e-eeuwse kleding. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen dit evenement.
22 aug 2018 huifkarrentocht door Bargerveen Rijd mee met de Veenland Express en ontdek de hoogvenen van Zuidoost-Drente. Bij aanvang vertelt de boswachter van Staatsbosbeheer je kort over het Bargerveen. Vervolgens stap je in de huifkar om het gebied van dichtbij te beleven. Onderweg vertelt de boswachter over het gebied: de planten en dieren die er voorkomen, zoals de slangen, vleesetende plantjes en vele vogelsoorten. Op de route stap je uit voor een korte wandeling naar het Huisje van Uneken. Midden op de heide sta je ook even stil, om van het uitzicht en wat lekkers te genieten. Vervolgens keer je weer terug naar het startpunt.
22 aug 2018 openlucht theater Shakespear Nadat Koning Lear zijn macht aan twee dochters heeft overgedragen ontdekt de oude vader dat hij door hen wordt bedrogen. Wat volgt is een strijd tussen goed en kwaad waarbij Lear steeds meer los komt van de realiteit en van zijn omstandigheden.
22 aug 2018 zomerwandeling over de Hondsrug Het is zomer, tijd om naar buiten te gaan bij Buitencentrum Boomkroonpad! De gids van Staatsbosbeheer neemt je op de woensdagen in juli en augustus mee voor een afwisselende zomerwandeling. Hij vertelt je van alles over de veelzijdigheid van de bomen, planten, dieren en vogels van het bos op dit moment. De wandeling gaat verder langs heidevelden en vennen, die in de zomer prachtig zijn. Een fijne wandeling voor het hele gezin!
25 aug 2018 Dineren en fietsen in Veenhuizen Dineren en fietsen in Veenhuizen Kom naar Veenhuizen voor het beste van twee werelden: dineren en fietsen! Geniet eerst van een diner bij Bitter en Zoet in Veenhuizen, bereid met producten uit de regio. Daarna stap je met de boswachter van Staatsbosbeheer op de fiets en ontdek je Veenhuizen en de omliggende bossen en het Fochteloërveen. Fietstocht Veenhuizen is een voormalige dwang- en strafkolonie die in 1823 is gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid. Het doel was om de armen in ons land hier een nieuwe toekomst te bieden. De bossen die hier eind 19e eeuw zijn aangeplant, hebben de kenmerkende lanen- en wijkenstructuur die je ook terugvindt in Veenhuizen. Een stukje natuur waar vele planten en dieren zich thuis voelen. Vervolgens fiets je door naar het Fochteloërveen: een uniek hoogveengebied waar kraanvogels broeden en het veenhooibeestje nog rondfladdert... Wat dat is? Dat vertelt de boswachter je graag!
25 aug 2018 Vollemaanwandeling bij het Boomkroonpad Kom naar Buitencentrum Boomkroonpad voor een wandeling over de Hondsrug onder het schijnsel van de volle maan. Het is een bijzondere en mysterieuze ervaring om door de maanverlichte bossen en over de heide te wandelen. De duisternis maakt je vertrouwd andere zintuigen dan je zicht. Door de intense stilte hoor je ineens nieuwe geluiden om je heen. Afhankelijk van het seizoen, kom je onderweg misschien nog nachtdieren tegen zoals de vleermuis, de bosuil of de nachtzwaluw.
26 aug 2018 ooggetuigenlezing De laatste zondag van iedere maand is gereserveerd voor een lezing door een ooggetuige: iemand die vertelt over de eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vaak is de gastspreker een oud-gevangene van kamp Westerbork. Ook voormalig verzetsstrijders, onderduikers en mensen met een andere achtergrond komen aan het woord. De lezingen zijn vrij toegankelijk voor bezoekers van het museum en beginnen om 14.00 uur. Programma Zondag 26 augustus: Corrie en Harry Kamma Corrie en Harry Kamma zijn de broer en zus van kunstenares Barbara de Reus-Kamma. Ze groeien op in een gezin van vijf kinderen in Nieuw-Guinea. Als in 1941 de oorlog uitbreekt, komen ze in concentratiekampen terecht. Tijdens de ooggetuigenlezing vertellen zij over hun tijd in Nederlands-Indië en de kampen. In augustus is de expositie In Zeem Verbeeld van Barbara de Reus-Kamma te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
1 sep 2018 Middeleeuws Ter Apel Een bezoek aan het evenement Middeleeuws Ter Apel is als een bezoek aan een middeleeuwse jaarmarkt. Net als in het jaar 1465 hebben groepen reizigers, veelal soldaten/huurlingen maar ook marktkooplui, ambachtslieden en muzikanten, hun kampementen opgeslagen rond het Klooster. Ze zijn gekomen voor het traditionele jaarfeest. Op een jaarmarkt werd niet alleen handel gedreven, maar ook feest gevierd én schermutselingen beslecht op het slagveld. Spannende tijden, die u nu zelf kunt beleven!